Päätoimittajien yhdistyksen talven opintomatka (10–11.2.25) suuntautui ennenaikaisiin liittopäivä- eli parlamenttivaaleihin valmistautuneeseen Saksaan ja siellä Berliiniin. Matkalle osallistui 13 PTY-läistä.
Saksassa poliittinen tilanne on kiristynyt viime vuosina – maalla on runsaasti huolia sekä sisäpolitiikassa, sisäisessä turvallisuudessa että taloudessa. Tunnelmia kiristivät ennen vaaleja myös monet maahanmuuttaneiden tekemät väkivaltaiskut. Opintomatkamme alla gallupit ennustivat Saksassa vallan vaihtumista: selkeää ykkössijaa piti kristillisdemokraattien CDU, kun taas aiempi ykköspuolue, liittokansleri Olaf Scholtzin SPD oli jäämässä kolmanneksi osin äärioikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen taakse.
Opintomatkan ensimmäisenä päivänä pääsimme tapaamaan Suomen Saksan-suurlähettilään Kai Sauerin, joka valotti paitsi omia ajatuksiaan Saksan vaaliasetelmista myös siitä, miten Suomi nähdään Saksassa nykyisin. Suomi on monen saksalaisen mielessä viime vuosina ”valunut” vakaasta pohjoismaisesta valtiosta epävakaampaan suuntaan enemmän kohti itäeurooppalaista viitekehystä.


Lähettilään residenssistä jatkoimme Spiegeliin, jossa kuulimme Spiegelin vt. osastopäällikön Marina Kormbakin arviot Saksan vaaleista. Matkan toisena päivänä tapasimme journalistikollegoista myös yleisradioyhtiö ARD:n vt. studionjohtaja Anna Engelken ja Claudia Buckenmaierin.
Kuulemamme arviot povasivat myös liittopäivävaalien jälkeistä aikaa Saksassa erittäin hankalaksi: kestänee pitkään ennen kuin Saksassa on toimintakykyinen hallitus. Vaaleissa ratkaisevaksi nähtiin AfD:n menestyksen lisäksi myös se, mitkä puolueet pinnistävät viiden prosentin äänikynnyksen yli parlamenttiin. Saksassa parlamenttiin pääsevät vain puolueet, jotka saavat yli viisi prosenttia äänistä.
Uudeksi liittokansleriksi nousemassa ollut Friedrich Merz on kategorisesti kieltäytynyt yhteistyöstä AfD:n kanssa, eikä tappioasemissa olleen SPD:n uskottu helposti nousevan CDU:n vetämään hallitukseen. Nähtäväksi jää myös, millaisen roolin Merz lopulta ottaa esim. EU:ssa.
Matkan virallisten osuuksien jälkeen ennen kotimatkalle lähtöä meillä oli mahdollisuus viettää vielä muutama tunti vapaa-aikaa Berliinissä. Joukkomme jakautui ainakin eri museoihin ja Keisari Wilhelmin muistokirkolle.
Mielenkiintoisen uuden tiedon ja hengen sivistyksen lisäksi matka tarjosi runsaasti myös ruumiin reippautta, koska ensimmäiselle matkapäivällemme osuneen julkisen liikenteen lakon takia saimme nauttia keväistyvästä Berliinistä ja sen mahtavista näkymistä jalkaisin liikkuen.
Matkan järjestelyt olivat totuttuun tapaan erinomaiset, mistä kiitokset pääsihteerillemme Antille.
Laura Kolu
Kuvat: Matti Posio, Antti Marttinen