Päätoimittajien yhdistys teki ensimmäisen ulkomaan opintomatkansa koronakauden jälkeen touko-kesäkuun vaihteessa Irlantiin ja Pohjois-Irlantiin. Kiinnostava kohde innosti matkaan 22 yhdistyksen jäsentä.
Dublinissa oli tilaisuus keskustella paikallisten toimittajien, tutkijoiden ja poliitikkojen kanssa brexitin vaikutuksista, ajankohtaisesta turvallisuuspolitiikasta, talouden kehityksestä koronakauden jälkeen sekä irlantilaisesta näkökulmasta Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan.
Dublinissa päästiin tutustumaan myös Dogpatch Labiin, kansainvälisesti merkittävään startup-kiihdyttämöön. Monipuolisen ohjelman rakentamisessa merkittävä tuki saatiin Suomen Dublinin lähetystöltä suurlähettiläs Raili Lahnalammen johdolla.
Belfastissa käytiin keskusteluja alueen parlamentissa Stormontissa eri puolueiden keskeisten parlamentaarikkojen kanssa ja kuultiin 1900- luvun lopun taistelujen ja terrorismin eri osapuolten näkemyksiä keskeisillä tapahtumapaikoilla. Näkökulmia kuultiin niin entisiltä aktivisteilta kuin läheisensä pommi-iskuissa menettäneiltä.
Eräänlainen karikatyyri Pohjois-Irlannin menneisyyden taakasta ja ristiriidoista oli yksi tavatuista kansanedustajista, IRA-taustainen Pat Sheehan, jonka elämäkerrasta löytyvät mm. 14 ja 25 vuoden vankilatuomiot terrorismista sekä 55 päivän nälkälakko vankilassa 80- luvun alkupuolella.
Pohjois-Irlannin politiikassa, arkisessa elämässä ja jopa yritystoiminnassa vallitsee edelleen erittäin jyrkkä kahtiajako protestanttien ja katolisten välillä, jota pyritään säätelemään niin, että ristiriidat eivät pääsisi uudelleen tulehtumaan. Toukokuun alun vaalit keikauttivat tämän tasapainon historiallisesti uuteen asentoon, mutta muutosten loppuvaikutus on vielä avoinna.
Ainakin osa nuoresta polvesta yrittää jo pyristellä tästä kahtiajaosta eroon, minkä tuloksena kahtiajakoon sitoutumaton puolue oli kevään vaalien suurin nousija.
Antti Marttinen