Miten Suomi ja Eurooppa selviävät koronasta ja sen mukanaan tuomasta talousromahduksesta? Näitä aiheita puitiin 26. elokuuta kahdessa PTY:n tilaisuudessa ensin EU-komissaari Jutta Urpilaisen ja sitten valtiovarainministeri Matti Vanhasen ja ministeriön asiantuntijoiden kanssa.
Paikalla oli reilu 20 yhdistyksen jäsentä, kun alkava flunssakausi ja varovaisuus koronan suhteen verottivat kolmanneksen alun perin ilmoittautuneista osanottajista.
EU-komissaari Urpilainen johdatti kuulijat komission kollegiaalisiin työtapoihin, jotka olivat kokeneet nopean ja täydellisen mullistuksen sataprosenttisesta lähityöstä täydelliseen etätyölinjaan kevään aikana.
Urpilainen korosti sen merkitystä, että Suomessakin käytäisiin aktiivisempaa keskustelua siitä, mihin suuntaan EU:ta kehitetään. Juuri nyt olisi tärkeää pohtia parasta mahdollista käyttötapaa Suomen 3 miljardin osuudelle EU:n elvytysrahasta.
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen totesi omana näkemyksenään elvytysrahasta, että olisi hyvä löytää nimenomaan isoja ja vaikuttavia toimia sen sijaan, että raha ripoteltaisiin pieninä summina sinne tänne. Hän kaipasi konkreettisia ilmastoinvestointeja. Hankkeissa olisi hyvä saada mahdollisimman vahva vipuvaikutus yksityiselle puolelle, mutta toisaalta välttää toimia, jotka vääristäisivät kilpailua.
Verotuksen osalta Vanhanen muistutti siitä, miten finanssikriisin jälkeen Suomi putosi muiden maiden kasvusta sen myötä, kun käytännössä kaksi kolmannesta ”säästöistä” oli veronkorotuksia.
Antti Marttinen
Kuvat: Risto Uimonen