Valtiolla useita syitä jatkaa JSN:n rahoitusta

16. elokuuta, 2024

Hallitus aikoo lopettaa Julkisen sanan neuvoston (JSN) tukemisen. Oikeusministeriön valmistelussa on noussut esille JSN:n saaman 135 000 euron valtionavun poistaminen. Toteutuessaan se vastaisi vajaata kolmasosaa median itsesäätelyelimenä toimivan JSN:n rahoituksesta.

Päätoimittajien yhdistys pitää rahoituksen lopettamista harkitsemattomana. Valtion osarahoituksen viesti on, että faktapohjainen tiedonvälitys on demokratian turva. Itsesäätely on uskottavampaa ja vaikuttavampaa, kun valtio on rahoituksen kautta mukana.

Julkisen sanan neuvosto on median keskuudessa arvostettu instituutio. JSN:n julkaisemista Journalistin ohjeista poikkeaminen ja siitä seurannut langettava ratkaisu JSN:ltä on toimituksissa iso takaisku ja oppimisen paikka.

JSN:n ratkaisukäytännöt ohjaavat toimituksessa päivittäin tehtäviä ratkaisuja. Vahva ja hyvin toimiva itsesäätelyjärjestelmä tukee siten merkittävällä tavalla totuudenmukaista ja eettisesti korkeatasoista tiedonvälitystä.

JSN on tärkeä paitsi medialle, myös yleisölle. Kuka tahansa voi kannella JSN:oon sitoutuneen median ratkaisuista. Se lisää median kuluttajien suojaa ja vahvistaa samalla medioiden uskottavuutta.

Säästötoimena JSN:n rahoituksen lopettaminen olisi huono. JSN:n heikentäminen lisäisi mediariitojen oikeuskäsittelyjä ja sitä kautta toisi valtiolle lisää kustannuksia.

Julkisen sanan neuvostolla on disinformaation aikakaudella myös turvallisuuspoliittista merkitystä. Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa lausutaan seuraavasti. ”On tärkeää, että kansalaisten medialukutaidon ja -osaamisen sekä henkisen kriisinsietokyvyn tukemiseen ja informaatiovaikuttamisen tunnistamiseen ja torjumiseen osana peruskoulutusta sekä medioiden luotettavaa ja ajantasaista tiedon tuottamista kiinnitetään huomiota.” Julkisen sanan neuvoston tuen lopettaminen olisi pahasti ristiriidassa tämän tavoitteen kanssa.

Päätoimittajien yhdistys katsoo edellä olevaan nojaten, että valtion olisi perusteltua jatkossakin osallistua JSN:n rahoitukseen, vaikka media-ala itse kantaa siitä edelleen päävastuun.

Päätoimittajien yhdistyksen hallitus 16.8.2024